På nordicmindful.dk får du : 30 dags returret – Fragt over 499,-kr er gratis – Fragt fra 39,-kr 

Hvad er mindfulness

Der skrives rigtig meget om hvor mindfulness har sin historiske oprindelse, hvor og hvor meget mindfulness bliver benyttet i dag: i virksomheder,  i psykiatrien, i psykologien, i skoler. Som ganske almindelig interesseret bruger er det derfor nok efterhånden lidt interessant også at blive informeret om hvad mindfulness er sådan helt konkret og ikke mindst hvordan du selv på egen hånd kan praktisere mindfulness meditation hjemme hos dig selv eller et andet sted hvor du kan være uforstyrret i en stund. Derfor har vi bestræbt os på ikke alene at give en forklaring af hvad mindfulness er, men også for at give dig en mindfulness guide som du kan bruge lige her og nu.  

"Du er mindful tager du ansvar for tanker, følelser og kropslige fornemmelser som du oplever dem lige her og nu"

Kort fortalt er mindfulness en lettilgængelig måde at træne vores tilstedeværelse i nuet på og give slip på unødvendige bekymringer om fortid og fremtid. Man kunne kalde det for „det mentale træningscenter”.

Nordic mindful : Livets 4 regler

Hvilken effekt har mindfulness?

Der er lavet mere end 2.500 forskningsprojekter, der ser på effekterne af mindfulnesstræning. De mange positive effekter har i høj grad overrasket videnskaben. For eksempel er det påvist, at mindfulness giver større livsglæde, mindre stress, større tilstedeværelse, større omsorg, forbedret immunforsvar, øget koncentrationsevne, bedre søvnkvalitet og meget mere. 

De tre grundlæggende kvaliteter i mindfulness er afspænding, fokus og mental klarhed. Når vi slapper af mentalt, slapper kroppen også af og kan bedre hele sig selv. Når vi er fokuserede, falder vi ikke i negative tankemønstre. Og når vi har mental klarhed, er det nemmere for os at træffe de rigtige valg og gøre de rigtige ting. Med andre ord giver afspændthed, fokus og klarhed naturlig mental og fysisk sundhed.

 

lær at meditere

Ønsker du at lære meditere, er her nogen gode råd om hvordan du kommer i gang.

Hvem henvender mindfulness sig til?

Vi har alle tendens til at bekymre os om fortiden og konstant planlægge fremtiden. Mindfulness henvender sig til alle. Unge, voksne og ældre. Syge samt friske. Mindfulness er dog specielt brugbart, når du har meget travlt og begynder at føle dig stresset. 
Det er faktisk ikke så svært. Du kan starte med at lave denne enkle øvelse. Sæt dig godt til rette på en stol. Slap af i kroppen, men hold ryggen ret. Kropsholdningen har stor indflydelse på det mentale. Luk så øjnene, og ret din fulde opmærksomhed mod dit åndedræt, og observer det neutralt uden at prøve at trække det anderledes. Vær opmærksom på, hvordan maven spiler sig ud, når du trækker vejret ind, og trækker sig sammen, når du ånder ud. Hver gang du oplever, at du er distraheret af en tanke, følelse eller lyd, så giv slip på distraktionen, og vend roligt din opmærksomhed tilbage til åndedrættet. 

"Tankerne vil stikke af. Og det vil de blive ved med. Lad dem bare stikke af, men vær opmærksom på, at de gør det, så du roligt kan bringe din opmærksomhed tilbage til åndedrættet. Med øvelsen bliver det lettere at holde fokus."

 Du vil opleve, at tankerne igen og igen vil vandre af sted fra åndedrættet − træningen er at blive ved med at finde tilbage. I starten kan det være en hjælp at tælle dine vejrtrækninger. Synes du stadig, at det er svært, kan det være en god ide at downloade en app, låne en bog med udførlige instruktioner eller tage på et kursus, så du kommer godt i gang.

Hvor lang tid skal man meditere for at få effekt?

Nordic mindful anbefaler man træner man 10 minutter om dagen. Forskere fra Rigshospitalet og Cambridge Universitity har fundet ud af, at du ikke behøver meditere mere hver dag, før at det har en signifikant effekt på koncentration, livsglæde, arbejdsglæde, stress og flere andre ting efter bare otte uger. Man kan godt meditere længere. Men i starten er det en god ide at starte med ti minutter ad gangen. Til gengæld kan du fint lave flere sessioner på en dag. Når du oplever at kunne fastholde dit fokus mere, end dine tanker driver af sted, kan du overveje at sætte det op med to minutter hver uge, indtil du når et tidsrum, der passer dig.
Når du er i en mindful tilstand har du:

  • et roligt sind
  • en bedre dømmekraft
  • kontrol over dine tanker, reaktioner, og handlinger
  • og en accept af virkeligheden som den er

Hvordan bruger man mindfulness på jobbet?

Nutidens arbejdsliv fordrer multitasking. Men utallige forskningsresultater viser, at multitasking gør os mindre effektive og mere stressede. Mindfulness i arbejdslivet handler om at tøjle vores opmærksomhed på det, vi laver, til vi har lavet den færdig. Mindfulness på arbejdet kan summeres i to sætninger: Fokuser på det, du vælger − og vælg dine distraktioner med opmærksomhed. Når du skriver en e-mail, så skriv den med fuld opmærksomhed. Hvis din telefon pludselig ringer, så giv helt slip på e-mailen, og ret din fulde opmærksomhed til telefonsamtalen. Prøver du at gøre begge ting på en gang, laver du flere fejl, det tager længere tid, og du bliver mere stresset.

Hvordan kan mindfulness forbedre arbejdsglæde og effektivitet?

Mindfulness handler dybest set om at udvikle evnen til at være fokuseret til stede med det, vi laver. Gennem mindfulness bliver vi bedre til at fokusere på vores e-mails, møder og opgaver. Samtidig udvikler vi en større mental klarhed, der hjælper os til at træffe de rigtige valg. Fokus og klarhed skaber effektivitet − og det skaber i sidste ende arbejdsglæde.

Rigshospitalet har målt, at ti minutters træning fem dage om ugen på bare otte uger sænker stressniveauet med hele 25 %. Undersøgelsen viste også, at livskvaliteten stiger signifikant ved samme indsats.

Namasté

Nama” betyder jeg, og “te” betyder du. Helt bogstaveligtalt betyder “Namasté” derfor, at “jeg bøjer mig for dig

 Namasté er en hinduistisk hilsen. Og det er typisk den hilsen som en yogaunderviser og yogaeleverne hilser hinanden med, når de afslutter en yogaklasse. Når man hilser med Namasté bukker man som regel let, samtidig med at man trykker håndfladerne sammen 

 Husk ordet Namasté kan være sagt eller usagt.