Kan en smule udstrækning virkelig have effekt
på både krop, sind og sjæl?

Du behøver bestemt ikke at døje med stress eller sygdom for at mærke yogaens gavnlige effekt, for yoga har også en en positiv virkning på fysikken, især på balancen og på din fleksibilitet. Og det gælder i alle aldergrupper. Studier viser nemlig, at både unge studerende og ældre pensionister oplever en markant forandring på balancen og fleksibiliteten når de dyrker yoga over en længere periode . Ud over yogaens gavnlige effekt for din fleksibilitet har den en række andre fordele også:

Hvad sker der i kroppen, når du trækker vejret dybt?

70 procent af kroppens udrensning sker gennem åndedrættet. 
Den dybe vejrtrækning hjælper dig til at ilte din krop og dermed også dit blod, dine organer og dine celler, som bringer ekstra energi til hele dit system og støtter en dyb udrensning i kroppen.
På celleplan regulerer yogaen din evne til at tage nyt liv ind og rense gammelt ud.

Når du strækker kroppen ?

Ved at strække muskler, sener og led løsner du blokeringer i kroppen og øger dit velvære. Alle yogastillinger retter sig mod et specifikt område, f.eks. masserer og stimulerer Buen mave og fordøjelse, mens Kobraen giver smidighed i rygsøjlen, bedre holdning og åbning til bryst og hjerte.

Mentalt ?

Når du dyrker yoga, strækker du ikke blot kroppen, du øger samtidig din opmærksomhed på åndedrættet og det sted, hvor det strækker. Kombinationen af fysisk stræk og mentalt fokus øger effekten og hjælper dig med at være til stede i nuet og slippe mentalt stress. En rolig, smidig krop giver et roligt, smidigt sind − ergo en person med overskud og evne til fleksibilitet.

Vægten ?

Yoga balancerer dit stofskifte og sætter gang i fordøjelsen, og derfor kan du godt tabe dig ved at dyrke yoga. Ud over at mange øvelser masserer mave- og tarmsystem og dermed direkte stimulerer fordøjelsen, så giver den mentale ro din krop mulighed for at bruge energien de „rigtige” steder. Desuden oplever mange, at de ændrer kostvaner og begynder at spise sundere og måske mindre, fordi de pludselig mærker deres krop, og hvad den har brug for.

Sjælen ?

Når du kommer i kontakt med din krop og får mere ro i sindet − får du også mulighed for at høre, hvad din indre stemme, dit hjerte eller din sjæl fortæller dig. Kun du ved, hvilken vej der er din i livet, men det kan indimellem være svært at høre eller mærke i hverdagens turbulens. Yoga kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad der gør dig lykkelig, og dermed får du lettere ved at træffe valg og blive din egen guide mod et mere meningsfuldt og helt liv.

Stresset ?

Stress er udtryk for, at din krop forbereder sig på modstand. Den sender energi fra fordøjelse og immunforsvar til dine muskler, hæver blodtrykket og øger vejrtrækningen. Du bliver pumpet med adrenalin, som giver dig evnen til lynhurtigt at kæmpe eller flygte. Smart i en livstruende situation, men ikke så smart, hvis det bliver en kronisk tilstand. Så kan det føre til livsstilssygdomme som hjertekar- sygdomme, angst, fordøjelsesproblemer og søvnløshed. Når du mærker din krop under yogaen, kommer du til stede i nuet og slipper stress. Dermed strømmer energi til fordøjelse og immunforsvar, blodtryk og vejrtrækning normaliseres, og mængden af stresshormon reduceres.

Syg ?

Når kroppen bliver syg, er det et tegn på, at det er tid til tage det med ro − og så er det vigtigste hvile. Når det er sagt, så støtter afspænding og meditation din krop til selvhealing. Tag sygdommen som en påmindelse om at lytte mere til din krop. Det vil sige: Mærk efter, hvad føles godt for dig. Er du fortrolig med yoga, kan du også lave mere avancerede øvelser, så længe du lytter til din krop.

Sexlysten ?

Yoga mindsker mængden af stresshormon i kroppen, og det gør underværker blandt andet for sexlysten.

Gravid ?

Yoga er rigtig godt, hvis du er gravid. Når maven vokser, bliver nogle stillinger umulige, men generelt er gravide rigtig gode til at mærke, hvad der føles godt og ikke føles godt i kroppen. Det bedste råd er nemlig: Lyt til din krop. Dyrker du yoga helt op til fødslen, støtter du kroppen i at blive blød og klar til fødslen. Hug-stillingen støtter f.eks. dit bækken i at åbne sig og giver dit barn mulighed for at trænge dybere ned. Derudover kan strækkene og vejrtrækningen støtte din krop og lindre typiske graviditetsgener som lænde- og bækkensmerter. Ydermere hjælper yogaen dig til øget kropsbevidsthed og kontakt med dit åndedræt, som er essentielt under en fødsel.

Namasté

Nama” betyder jeg, og “te” betyder du. Helt bogstaveligtalt betyder “Namasté” derfor, at “jeg bøjer mig for dig

 Namasté er en hinduistisk hilsen. Og det er typisk den hilsen som en yogaunderviser og yogaeleverne hilser hinanden med, når de afslutter en yogaklasse. Når man hilser med Namasté bukker man som regel let, samtidig med at man trykker håndfladerne sammen 

 Husk ordet Namasté kan være sagt eller usagt.